Blue Kitchen Ravenna

Blue Kitchen Ravenna

kitchen with blue door

Kitchens are the hearthstone of the home — a place to nourish, console, debate, love, and celebrate. After raising a family in this classic home, the kitchen had reached its limits. After research and design advice from their design team at Greenhome Solutions and builder Mighty House Construction, the homeowners were able to achieve their vision of an updated kitchen that not only met their dark green renovation goals but also would sustain their needs and give them an enjoyable, beautiful space to sip their morning coffee.

Creative, Budget Conscious Design – Farm sinks are unusual and beautiful but often not inexpensive – nor are the cabinets that fit them. Here, an IKEA sink and cabinet were used in conjunction with Canyon Creek doors to maintain consistency. The Katana line by Canyon Creek is offered at an excellent price point for people on a tight budget. Made in Monroe, Washington, in a state-of- the-art facility, the finish is completely cured when delivered to the job site providing excellent indoor air quality. Canyon Creek cabinets are available through Greenhome Solutions.

Reused Tile Backsplash – Reusing salvaged building materials is a sustainable alternative to buying new products. Salvaged materials greatly reduce natural resource consumption and landfill demand. A great alternative to buying new! The tiles used in this project were salvaged from a previous project on site.

Creative Salvage – Salvaging old materials is a great way to give your space character without opening your wallet. It’s also a way to mix old in with the new. This door to the basement was made with custom shutters repurposed from the previous owner’s own shutter business.

 

Which features of this kitchen might you implement in yours? Let us know!

Deep Green Westwood Addition

Deep Green Westwood Addition

The goal for this DEEP GREEN Westwood Addition designed by LD Arch, was to transform a typical Seattle war-box home into one that is intriguing, yet approachable with a modern, super-functional design for an expanding family.

BEFORE

AFTER

Mighty House added a second story with a master bedroom and bath, a family sized porch, and a kitchen refresh. The family had an eye on choices to increase comfort, efficiency, and a healthy indoor environment that also made budget sense. The result, is a beautiful two-story addition that includes simple and complex sustainable building solutions suitable for projects of all sizes.

dining room with stairs and orange walls

The floor plan of the existing house was largely untouched, but the the thoughtful design of the addition allowed the second story and new porch to complement it with a new modern aesthetic and improved functionality.

Kitchen with teal backsplash

Recycled glass tile, locally produced cabinetry with non-toxic construction, and an existing oak floor refinished with a water based finish, gave this kitchen and dining space a completely new look with very few new materials.

Luckinbill Bedroom

The south-facing windows high on the wall of the upper floor allow sunlight to wash over the ceiling and into the space, creating a naturally bright and welcoming master suite. Infrared Radiant Ceiling Panels provide a cozy, efficient heat source without impeding furniture placement or blowing dust and allergens around. And a Solatube in the master closet greatly reduces fabric-damaging UV rays while maintaining all the benefits of daylight.

large front porch with wood panel ceiling

Salvaged front porch ceiling paneling, reuse of existing siding on the new structure, and reusing the old front porch as the back are just a few of the creative ways we minimized resource consumption & gave new life to old materials.

See more photos of this project on Flikr

Contemporary Wedgwood Kitchen

Contemporary Wedgwood Kitchen

While this kitchen was never the prettiest, what really drove these homeowners to Mighty House was how it severely lacked any sort of functionality – from layout and cabinet style to lack of functioning outlets and poor storage, the homeowners found it nearly impossible to cook solo — never mind as a collaborative family effort!

With a substantial shift in layout and only a few inches of change in footprint, their designer provided a concept that has revolutionized how they nourish themselves and socialize in their home.

BEFORE

 

AFTER

The original layout was quite traditional with its 3-point work triangle between fridge, sink, and stove, however, it severely lacked functional workspace. By moving the refrigerator just slightly out of the “ideal zone” they gained over 13 square feet of countertop. In actuality, the total functional counter space was doubled beyond that by replacing the poor storage capabilities of the 1950’s, narrow, non-adjustable shelf cabinets with durable, sustainably-manufactured, and locally-produced cabinetry from Canyon Creek.

Recycled Paper Countertops by Trea – made from post-consumer recycled paper and bonded with a petroleum-free, water based system. The material is strong, durable, hygienic, and resistant to staining and heat damage. Composite recycled paper countertops are environmentally friendly, elegant, and contribute to healthy indoor air quality.

Marmoleum, or natural linoleum flooring is very durable and made entirely from natural, readily renewable ingredients (linseed oil, rosin binders, wood flour, limestone, dry pigments , and a natural jute backing). Naturally resistant to bacterial growth it is a spectacular alternative to other sheet goods.

Other healthy home solutions include:

  • No-VOC paints
  • Low-maintenance finishes and appliances
  • Weather-resistant doors and windows
  • Mini-split ductless heat pump
  • Energy Star appliances

window and LED light next to refrigerator

Between opening the kitchen to the dining room to maximize light from those windows, replacing the back door with a glazed version, and adding a Solatube in the kitchen this project maximized the potential for daylighting their space reducing the need for mechanical illumination. The homeowners took it one step further and used LED bulbs throughout.

Modern-Retro Westside Kitchen

Modern-Retro Westside Kitchen

Once awkward and dimly-lit, this Modern-Retro Westside Kitchen was creatively altered for improved use, better socializing with a place to sit, and enhanced storage in an inviting and lovely space. This project showcases stunning and colorful sustainable solutions for big functionality in small spaces.

 

BEFORE the Remodel

For a couple that uses their small kitchen as much as possible, a creative plan to open and lighten up the space was essential. Daylighting, enhanced storage, and a place to chill all added BIG functionality to the smallish space.
small kitchen with white refrigerator
Salvaged Ceaserstone countertops – from Second Use. Ceaserstone is a manufactured, highly- durable, no-voc, quartz (42% reclaimed) material produced with a high commitment to health and environmental considerations. Additional materials were salvaged or re-used wherever possible, such as the kitchen appliances, butcher block.

A staircase that was previously covered in treacherous tile is now a bright and cheery blue Marmoleum flooring. Marmoleum (natural linoleum w/ jute backing) is made from mostly natural and renewable material that is completely non-toxic, anti-microbial, and super duper durable. blue stairs
Columbia City DADU

Columbia City DADU

The homeowners live in a very small home and decided to convert their garage into a detached auxiliary dwelling unit (DADU) to be able to house guests, host parties, but also to simply GET. MORE. SPACE!


Mighty House Construction believes, it’s not always about making the most green choice, it’s about knowing all the options and finding the greenest solution that balances need, budget, and aesthetic. The design originated with Mark Johnson of Signal Architecture and was then collaborated on with Mighty House Construction and the homeowners resulting in unique detailing and creative solutions in every square foot of the space.

Longevity – Building for sustainability means considering current and future needs when designing a space. Right now the DADU needs a simple kitchenette, but the homeowners thought ahead to aging in place and designed the DADU as a multi-use space with a kitchen that will be useable by a caregiver or other on-site family.

Budget Conscious Kitchen – Although the materials used for the kitchen aren’t high on the eco-conscious scale, they kept the project within its budget. Because of these cost-efficient choices, the homeowners were able to maximize their investment in the green-ness of the other features and more quickly invest in more solar.

“Wet Room” Bath – The bathroom is designed so that everything in it can get wet! This means that square footage is maximized within the bathroom and the rest of the DADU. The “skinny” sink and towel nook commanded a custom cabinet built by MHC staff on-site for a perfect fit.

Multi-Functional Space – A Murphy bed folds into the wall and can then function as a dining space. Features like this make this DADU functional for anything from an art studio or expandable party space, to guest quarters or a quiet place to escape for cat naps. Every design choice was made with an uber- flexible space in mind.

Salvaged Materials – The pendant lights were purchased from Second Use Building Materials, which means they were salvaged from another project. By renovating the garage, we also repurposed the space itself. Reusing and repurposing is a great way to minimize resource consumption and breathe new life into old materials.

DADU ceiling with skylight

Creative Daylighting – By including skylights, Solatubes, and a huge west-facing entry door, we were able to maximize the natural light entering an otherwise dimly lit room. Taking advantage of daylight also reduces the amount of mechanical illumination needed for this space. The homeowners took it one step further and used LED bulbs throughout.

What would you do with the extra space of a backyard DADU? Tell us your ideas!

West Seattle Green Kitchen

West Seattle Green Kitchen

This family of four is constantly on the go! From work and school, to sports and coaching and lots of around and about activities – any obstructions to their flow have a heightened level of annoyance. Re-orienting and opening the kitchen to the dining and living room along with a more gracious access to the expanded deck provides the flexibility and function they need … the updated aesthetic was icing on the cake!

green kitchen island with bar stools

This project included removing a wall that separated the kitchen and living spaces, reworking the kitchen layout to add an island and improved functionality, and updating finishes with sensible and sustainable solutions such as: locally-produced Canyon Creek cabinetry, no-VOC Ceaserstone countertops, patching and re-finishing the wood floor instead of replacing it, and locally-sourced and produced recycled glass tile that allowed for the homeowner’s creativity to shine. 

Working in tandem with the home’s existing assets, a desire for new and functional results, and a conservative budget, we were able to maintain the goals of minimal impact for maximum affect in how they live, play, and grow in their home.

green kitchen french doors and deck